Langtidshevet boller med havreskolding Nikolai Meling fra Harmoni Håndverksbakeri (Porsgrunn) vant den jeve prisen i NM baker 2018. Disse herlige bollene tar omtrent et døgn å lage, og i oppskriften brukes en havreskolding for ekstra saftige boller. Havre har den egenskapen med å ta opp mye fuktighet som gir gode saftige boller.
Kok opp 2 dl med vann, rør i havregryn og avkjøl blandingen helt.
Deig
Bland alle ingrediensene, sammen med den kalde skoldingen, med unntak av smør i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Elt deigen med eltekrok på lav/middels hastighet i 10 minutter, tilsett det romtempererte smøret og elt deigen videre i minst 5 minutter, eller til smøret er eltet inn i deigen.
Nå skal deigen heve på kjøl, aller helst til dagen etter. Dekk til bakebollen med plast og sett den i kjøleskapet.
Del deigen opp i ca. 22 like store deler á ca. 85 gram, rull til boller og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til brettene med plast eller klede og la bollene etterheve til dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader.
Stek bollene i ca. 10 minutter eller til de har fått en pen og gyllen farge på undersiden og på toppen. Steketiden varierer fra ovn til oven - så følg med under stekingen!
Tips og triks
Pensling
Bollen kan pensles med egg rett før steking, eller med det samme de kommer ut av ovnen. Vi foretrekker å pensle bollene rett etter at de er stekt da vi synes dette gir den flotteste fargen!
Tips!
Hele kardemomme frø som fås kjøpt i mange av landets fruktforhandlere gir en enda bedre smak i bakverket. Knus frøene (behøver ikke være kvernet så fint) i en morter eller kvern og bruk i deigen!