Fransk landbrød med surdeig
Fransk landbrød er et fint brød selv om dette er bakt med surdeig av fullkornshvete. Du kan enten bruke hjemmelaget surdeigskultur eller bakeklar surdeig i denne oppskriften. Oppskriften er uten melk og egg, og er derfor godt egnet til de som ikke tåler dette.
porsjoner3
Ingredienser
- 8 dl kaldt vann
- 900 g hvetemel
- 75 g sammalt hvetemel, fin
- 75 g sammalt rug, fin
- 150 g durumhvete
- 150 g bakeklar surdeig av fullkornshvete
- 2,5 ts salt
- 10 g fersk gjær original
- 20 g rapsolje
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene, unntatt ca. 1 dl av vannet i en bakebolle. Elt deigen sammen med eltekrok på lav hastighet i 10 minutter og spe på med resten av vannet. Elt deigen videre i 5 minutter eller til deigen slipper bakebollen.
- Dekk til bollen med plast og la deigen hvile i 30 minutter. Dra nå enden av deigen opp og inn mot midten for å øke elastisiteten. La deigen heve videre tildekket i ca. 2 timer, eller til den er dobbelt så stor.
- Del deigen i tre like stor deler, trill til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Strø på litt mel med en lett hånd, dekk til og etterhev i 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm stekeovnen til 230 grader med vanlig over/undervarme.
- Snitt brødene med en skarp kniv. Sett brødene på nederste rille, og senk temperaturen til 210 grader. Stek brødene i ca. 35 - 45 minutter.
- Avkjøl de franske landbrødene på en rist etter steking.